Op 26 augustus 1899 werd de muziekmaatschappij Sint - Cecilia in Leest boven de doopvont gehouden. Onder de muzikale leiding van Louis Verbeeck en later van zijn zoon Ferdinand werd vooral aan festivals deelgenomen. Af en toe nam het korps ook deel aan een wedstrijd.
Vanaf 1938 nam Rik De Bruyn de dirigeerstok over. Hij zou de fanfare tot 1965 muzikaal blijven leiden. Door zijn dynamisch karakter bracht hij de fanfare steeds op een hoger niveau en de talrijke titels, trofeeƫn en eerste prijzen die werden behaald, waren dan ook een logisch gevolg van jarenlang zwoegen.
De fanfare van Leest kreeg meer en meer bekendheid in de omgeving en ver daarbuiten. In 1958 op de wereldtentoonstelling werd zelfs een optreden verzorgd aan het Heizelcomplex.
Na 1965 namen tal van dirigenten het roer over die ook vele successen behaalden. Het absolute hoogtepunt werd echter gehaald onder de leiding van Jan-Piet Leveugle. Onder zijn leiding werd de fanfare, die ondertussen in 1951 "Koninklijk" was geworden, tweemaal wereldkampioen op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade: in 1978 in de afdeling uitmuntendheid; in 1981 werd de titel verlengd in de ere-afdeling. Jan-Piet Leveugle werd opgevolgd door Frans Violet, ook dirigent van Brass Band Willebroek. Dan volgde dirigent Johan De Win, kleinzoon van Rik De Bruyn.
Naast de muzikale prestaties werd de vereniging ook beroemd door de Internationale Concertwedstrijden, die zij organiseerde. In 1999 werd de 20ste wedstrijd georganiseerd. Absolute topkorpsen uit Belgiƫ en Nederland namen eraan deel.
Sinds ruim 20 jaar wordt door de vereniging resoluut de kaart van de jeugd getrokken. Deze strategie vormt de basis van een gezonde vereniging die nog lang wil blijven meedraaien in de wereld van de amateurmuziek.
2003 was voor de fanfare een muzikale bekroning van deze jarenlange investering in de jeugd. De fanfare werd in oktober provinciaal kampioen en een maand later ook vice-Belgisch kampioen (en dit met het kleinste puntenverschil) in de ere-afdeling voor niet-conventionele Brass Bands. In 2008 deed de fanfare dit over: ze behaalde 90% op de provinciale Vlamowedstrijd en op 7 december werd de fanfare in Leuven nationaal kampioen. In 2009 ging de fanfare verder op zijn elan en bevestigde ze in de ere-afdeling met 86%. Ook voor de jeugd was dit een topjaar. Zij behaalden Summa Cum Laude op het Europees Muziekfestival voor de Jeugd en namen op aanvraag enkele nummers op in een opnamestudio.
In 2010 koos de fanfare voor een nieuwe dirigent. Na 15 jaar groeien onder leiding van Johan de Win nam Walter Van de Venne het muzikale roer over van de fanfare. Walter was vroeger al als slagwerkleraar actief in onze vereniging en was dus geen onbekende. Het opstarten van een slagwerkklas voor jonge slagwerkers kwam er dan ook snel in mei van hetzelfde jaar.
Sinds 2012 geeft onze fanfare lessen muziekinitiatie en individuele drumlessen en koperinitiatie.. Hiermee willen we jonge kinderen op een ludieke manier kennis laten maken met muziek en muziekinstrumenten.
Ook in 2012 bereikten we ons eerste muzikale hoogtepunt onder leiding van Walter Van de Venne. Zo behaalden we op het Vlaams Open Brassbandkampioenschap (VOBK) de eerste plaats in de derde afdeling met 90%. Het jaar daarop namen we deel aan het Wereld Muziek Concours in Kerkrade (WMC), waar we knap derde eindigden. In 2014 namen we opnieuw deel aan het VOBK. Dit keer moesten we er een band laten voorgaan en gingen we met zilver naar huis.